Labero: ”Mitt liv känns nästan lite som en film”

Som en av världens mest framgångsrika illusionister är han ständigt i rörelse, en nomad som brinner för att få stå på scen och underhålla världen över. Nu är han tillbaka i Sverige för att fira 25 år som magiker med en stor turné och en föreställning där man får komma riktigt nära, både psykiskt och fysiskt. En show där man får lära känna mannen bakom de stora illusionerna.

Varför blev det just ”A Magic World”?
– Det var ett ganska naturligt steg att ta just nu. Jag kände att jag ville utgå från jorden, en glob, den är rund och det är något magiskt med det. Jag fick en jordglob av en australiensisk kompis och jag och min dotter brukar sitta och titta på den ibland, prata om världen och alla olika länder och kulturer. Globen har blivit lite av ett signum för mig, den tilltalar alla, gammal som ung. Efter många år i branschen har jag rest till så många spännande platser och nu vill jag dela med mig av det, både till min dotter och till min publik. Tillsammans ska vi åka genom Laberos magiska värld.

Och just den där magiska världen, ”A Magic World”, är precis vad det alltid har handlat om för Joe Labero. Redan när han var liten och bodde i Alvesta ville han ha något annat, något större och han drömde alltid om att få uppleva andra delar av världen.
– Det finns hur många länder som helst och varför begränsa sig? Jag vill uppleva livet, världen och magin som finns i att upptäcka nya platser. Till och med när jag var barn tänkte jag internationellt, hur jag skulle ta nästa steg. Och mitt bolag heter ”Magic World”, det har alltid handlat om just det. Världen. Det är fascinerande att den är så stor, det finns oändligt med möjligheter, men den är samtidigt väldigt liten. Idag är det så enkelt att ta sig från en plats till en annan och man kan både prata med och se någon som är på andra sidan jorden enbart med hjälp av en mobiltelefon. Det har gjort resandet väldigt mycket lättare, säger Joe Labero.

Idag bor Joe Labero tillsammans med sin sambo Anna Vinterfall och deras nioåriga dotter Nicole i Singapore. Skillnaden mellan deras nuvarande hemland och Sverige är enorm, både när det gäller klimat och kultur. I Singapore finns en annan mentalitet, en annan respekt som Joe Labero uttrycker det. Att det dessutom är väldigt rent och fräscht överallt höjer upplevelsen ytterligare ett snäpp. Trots att familjen trivs väldigt bra där de bor idag tror Joe Labero att en flytt kommer allt närmare.
– Jag vill inte bo på ett och samma ställe, jag vill hellre ut och uppleva olika saker. Mitt liv känns nästan lite som en film ibland och under filmens gång hittar man olika platser som ger energi, ger dig puls och glädje. Många av mina gamla kompisar är kvar i Alvesta och är jättelyckliga där, men jag brinner för mötena med människor och det är så fantastiskt att möta människor från hela världen. Det har varit nyttigt för mig och jag tror det är bra för själen, säger han.

Joe Labero har ingen aning om hur många gånger han har flugit men att det har blivit några varv runt jorden råder det inga tvivel om. Och fort går det.
– Vissa dagar börjar med frukost i Oslo, förmiddagsfika i Stockholm, lunch i New York och sedan middag i Las Vegas. Det är kulturskillnader, landet och storstad, värme och kyla, vardag och lyx. Stora kontraster, och det är det som lockar mig. Men när man väl kör en show spelar det ingen roll var man är, då är det fullt fokus på föreställningen och att leverera bra magi.

Var ser du dig själv i framtiden?
– Jag vet inte riktigt. Tiden går och jag trivs väldigt bra i Asien, men man kommer nog tillbaka till sin uppväxt någon gång. Det största problemet med Sverige är vädret, det är väldigt skönt med det varma klimatet i Singapore. Kropp och själ mår bättre i värmen. Men det återstår att se var jag hamnar i framtiden, alla har sina livsöden och det blir aldrig som man planerar ändå så jag försöker att bara åka med och njuta av nuet.
Men tröttnar du aldrig på att resa?
– Nej, det är en livsstil antar jag. Tänk att gå till samma kontor varje dag, jag är inte gjord för det. Jag är James Bond, det händer saker hela tiden. Det enda jag vet är att jag är på plats när showen börjar, men resten av tiden vet jag inte vad som händer. Men jag förstår ju också att det inte är en livsstil som passar alla, antingen har man det eller så har man det inte.

Alla reseupplevelser har självklart inte varit positiva, även om Joe Labero alltid anser sig ha lärt sig något på vägen. En gång när han var på besök i Italien till exempel råkade han ut för tre väldigt skickliga tjuvar, trots att han blivit förvarnad om att vara extra försiktig. Han skulle köpa en kamera men hade inga jämna pengar så han höll stenkoll på dem för att få rätt växel. Det han inte märkte var att tjuvarna snabbt bytte ut paketet med kameran mot en påse full med stenar och fimpar istället när Labero hade fullt fokus på pengarna.
– De följde mig hela dagen, de blev som mina kompisar och jag fick lite förtroende för dem. De var så jäkla snabba, riktigt skickliga. Nu i efterhand är det ju skitkul, men jag kände mig riktigt dum där och då. Men uppenbarligen kan till och med jag bli lurad av snabba händer och lite distraktion. Jag borde kanske åka tillbaka ner och hämnas någon gång, säger han med ett skratt.

Nu är han alltså tillbaka på hemmaplan för att återigen sprida lite magi över Sverige. 25 år efter den där första showen på Berns, men fortfarande med samma passion för att underhålla sin publik. Själv kallar han ”A Magic World” för sitt livsverk, en inbjudan till hans karriär och några av de upplevelser han har haft längs vägen. Från hans allra första trollerilåda fram till idag. Inspirationen kommer från vardagsmiljöerna, människor han har mött och tidigare shower men i ett mindre format. Närmare och lite djupare den här gången.
– ”Inferno” var bombastisk och stor, det var väldigt mycket Vegas. Nu är det mycket personligare, en mer biografisk föreställning. Vi går igenom hela min resa. Det har varit väldigt nyttigt mentalt, man blir påmind om hur häftigt det har varit och hur mycket man hunnit vara med om. Det blir mer subtilt nu, en resa i tid och rum. Det är dessutom första gången jag jobbar med regissören Georg Malvius också vilket kändes som ett jätteroligt steg, han har fått mig att berätta mer och öppna upp mig på ett annat sätt. Jag jämför det med en skådespelare som kan göra många olika typer av filmer och roller, komedi, skräckfilm, thriller och så vidare. Jag spelar ju alltid samma roll, magikern, så jag måste istället hitta olika koncept, olika format. Därför känns det här som ett nytt och annorlunda steg för mig att ta.

Och den röda tråden för både föreställningen och Joe Laberos liv är tydlig. Resorna.
– Den som inte reser, läser bara en sida. Men den som reser, läser tiotusen sidor. Man upplever så mycket då, jag försöker pränta in det i min dotter nu. Man ska tänka på möjligheter istället för begränsningar, tänka utanför boxen. Livet är en skola, man växer med erfarenhet och allt mitt resande, det är det som har format mig till den jag är idag.